Uganda - De parel van Afrika

Uganda
De titel 'Parel van Afrika' is meer dan terecht! Het is de enige plaats ter wereld waar je berggorllia's vind. Ook is de volledige 'Big Five' aanwezig, kun je chimpansees bezoeken en zijn er veel diverse wilde diersoorten en primaten. De flora en fauna zijn onbeschrijflijk!
De trip naar Oeganda levert je enorm veel onbeschrijflijke momenten. Het land ligt op de evenaar, wat zorgt voor een fantastische verscheidenheid aan natuurelementen. Tevens kun je een bezoek brengen aan de oorsprong van de Nijl. Met ruim 1000 vogelsoorten zoals de bijeneters, ijsvogels, Afrikaanse zeearend, maraboe's, schoenbekooievaar, kroonkraanvogel, ibis en diverse andere soorten bijzondere vogels. Ook voor de liefhebbers van apen is Oeganda een waanzinnig mooi land. In Kibale Forest kun je gemakkelijk onder begeleiding van een gids op korte afstand komen van groepen chimpansees. Dit moment is adembenemend! Daarnaast zijn 13 andere primaten te vinden die je gemakkelijk kunt vinden. In diverse Nationale parken vind je een groot aantal olifanten, giraffes, buffels, bavianen vele antilopen, knobbelzwijnen, nijlpaarden en met een beetje geluk ook leeuwen en luipaarden. Ook de neushoorn is in Oeganda te vinden. In een speciaal reservaat kun je neushoorns tot op een afstand van 20 meter benaderen. Oeganda is dus een optelsom van natuurlijk schoon, een groot aantal apen, bijzondere wilde dieren waaronder de unieke mogelijkheid om de gorilla's tot op twee meter te benaderen.
Route for this trip
Trip from day to day
 • Airplane Home - Entebbe
 • Day 1 Entebbe
  • Entebbe

  Entebbe

  Overnachting in het Central Inn. Heerlijk hotel na een lange vlucht. Het hotel biedt genoeg comfort en is een fijne locatie om met een drankje en hapje uit te rusten van de reis. Niet de meest sfeervolle locatie, maar goed betaalbaar, dicht bij het vliegveld en voldoende comfort.

  Must-see excursions Powered byTripAdvisor
  • Lubiri Palace
  • Munyonyo Martyrs' Shrine
 • Car Entebbe - Kampala
 • Day 2 Kampala

  Kampala

  Van Entebbe naar Kampala passeer je het schitterend en grootse Victoria meer. Visliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. De meer bevat een groot aantal grote vissen. Kampala is de hoofdstad van Oeganda. Ondanks de stad niet erg toeristisch is, biedt het wel diverse interessante plaatsen. Je kunt bijvoorbeeld verse koffie kopen, diverse markten met onder andere handwerk en kunst bezoeken, goede restaurants of sportclubs. Opvallend is het grote aantal Maraboe's (hele grote vogels) in de bomen in het centrum van de stad. Onze overnachting was in het Red Chilli Hideway. Geen enorm luxe plaats om te overnachten, maar een erg sfeervolle plaats met heerlijk eten.

  Must-see excursions Powered byTripAdvisor
  • Lubiri Palace
  • Munyonyo Martyrs' Shrine
 • Car Kampala - Jinja
 • Day 3 - 4 Jinja

  Jinja

  De stad Jinja heeft diverse activiteiten te bieden. Wij bezochten een school en deelden cadeaus uit aan de meest dankbare kinderen die wij ooit hebben ontmoet. Met een massaal en synchroon uitgesproken welkom, lieten de kinderen de vriendelijkheid en gastvrijheid zien, die veel Oegandezen aan ons toonden. Tinja heeft diverse interessante uitstapjes te bieden. De markt in Jinja toont de Oegandese voedingswaren waarbij de Oegandese cultuur duidelijk tot uiting komt. Mocht je contact willen onderhouden met het buitenland, kun je op deze markt erg voordelig een sim-kaart kopen. Deze sim-kaart heeft op veel onherbergzame locaties prima ontvangst. De sim-kaarten zijn zeer voordelig. We zijn per boot naar de oorsprong van de Nijl gevaren. De plaats waar een deel van het as van Gandhi is uitgestrooid. Tijdens de korte boottrip kom je de nodige vogels en apen tegen. De boottocht zelf is niet erg spectaculair, maar het ontdekken van de vogels en apen maakt het toch de moeite waard. Een spectaculaire manier om het water te ontdekken is een tocht per raft. Het wilde water zal je boot sowieso een keer omslaan, wat deze activiteit echt iets voor avonturiers maakt. Wij hebben overnacht in het 2 friends guesthouse. Een mooie luxe plaats met goed eten en verassende mooie reptielen en vogels.

  Must-see excursions Powered byTripAdvisor
  • Adrift Adventures - Raft the Nile
  • Nile High Bungee
  • Source of the Nile - Speke Monument
 • Car Jinja - Ziwa Rhino Sanctuary
 • Ziwa Rhino Sanctuary

  Ziwa Rhino Sanctuary

  Om deze reis compleet te maken, moet je onderweg stoppen bij Ziwa Rhino Sancutuary. In dit reservaat kun je de verschrikkelijk imponerende neushoorns tijdens een wandelsafari benaderen tot op +/- 20 meter. Wanneer je jezelf vooraf hebt ingelezen, zal deze ervaring nog indrukwekkender zijn. De 'with rhino' ontmoet je uiteraard onder begeleiding van een gids.

  Must-see excursions Powered byTripAdvisor
  • Ziwa Rhino Sanctuary
 • Car Ziwa Rhino Sanctuary - Murchison Falls Campsite Gate
 • Day 5 Murchison Falls Campsite Gate

  Murchison Falls Campsite Gate

  Het is van Jinja naar Murchison Falls vooral het laatste half uur een fantastische reis. Na een lange rit bereik je het grootste natuurpark van Oeganda: ´Murchison Falls´. Vanaf het begin zie je al de nodige dieren. De velen knobbelzwijnen, bavianen, colobusapen en diverse andere dieren. We hebben overnacht in het Red Chilli Camp, gelegen nabij de Nijl. Deze locatie wordt regelmatig bezocht door nijlpaarden en apen. Murchison Falls is een waanzinnig mooi park. Een heuvelachtig en afwisselend park waar enorm veel wilde dieren te vinden zijn. Onder andere nijlpaarden, olifanten, giraffen, leeuwen, luipaarden, krokodillen, buffels, antilopen en vele tropische vogels. Om de kans te vergroten om wilde dieren te vinden, zul je in de ochtend op pad moeten gaan. De gidsen staan met elkaar in contact waardoor de kans op het vinden van wilde dieren wordt vergroot. De boot- en wandeltocht naar de watervallen zijn zeker de moeite waard. Vanaf de boot kom je veel krokodillen, nijlpaarden, olifanten en tropische vogels tegen. Tijdens de wandeltocht ontdek je de rijke grondstoffen van Oeganda en krijg je pas echt zicht op de enorme kracht van de watervallen. Campsite Gate is een zeer minimalistische locatie om te overnachten.

  Must-see excursions Powered byTripAdvisor
  • Murchison Falls National Park
 • Car Murchison Falls Campsite Gate - Murchison Falls - fools gold
 • Murchison Falls - fools gold

  Murchison Falls - fools gold

  Met de boottocht ervaar je al de kracht van de watervallen. Toch is het aan te raden om ook een wandeling te maken door het park gelegen aan de watervallen. Hierdoor krijg je een goed zicht op de kracht van het water.

  Must-see excursions Powered byTripAdvisor
  • Murchison Falls National Park
 • Car Murchison Falls - fools gold - Nile River Lodge
 • Day 6 Nile River Lodge

  Nile River Lodge

  Nile River Lodge is een prachtige locatie om te overnachten. Het is niet goedkoop, maar het uitzicht vanaf je huis op de Nijl, de apen rondom je huisje en het mooie zwembad is wel heerlijk. De creatief geknutselde douches geven je een extra Afrikaans gevoel!

 • Car Nile River Lodge - Kinubi Village
 • Day 7 Kinubi Village

  Hoima - Kinubi Village

  Hoima is een plezierige locatie om een tussenstop te maken. Omdat de reis naar Kibale Forest relatief lang is, hebben we deze locatie uitgekozen om te overnachten. Deze locatie biedt ruime huisjes en prima eten. Een goede verzorgde locatie om even uit te rusten.

 • Car Kinubi Village - Kibale Forest Corridor Game Reserve
 • Day 8 - 9 Kibale Forest Corridor Game Reserve

  Kibale Forest Corridor Game Reserve

  Wat een geweldig park! Het park staat bekend om het enorme aantal chimpansees en andere primaten. De apen springen van boom tot boom en zorgen voor een bijzondere ervaring. Toch staat dat in het niet bij de ontmoeting met de chimpansees. Deze fantastische apen spreken enorm tot de verbeelding. Misschien kom dat door het feit dat het DNA van deze slimme dieren voor 99,4% overeen komt met dat van de mens. Onder begeleiding van een gids benader je de apen tot luttele meters, terwijl zij ongestoord hun rituelen uitvoeren. Een ervaring voor het leven! In dit schitterende park zijn schitterende wandelingen te maken waarbij je bijzondere bomen, planten, apen en vogels zult zien. Dit dichtbeboste gebied is erg inspirerend en mag niet worden overgeslagen! Wij hebben overnacht in het Chimp Nest. Een mooie locatie met uitzicht op het woud.

  Must-see excursions Powered byTripAdvisor
  • Kibale National Park
 • Car Kibale Forest Corridor Game Reserve - Ntungamo - Katunguru Road
 • Day 10 Ntungamo - Katunguru Road

  Queen Elizabeth National Park

  Onderweg naar deze locatie hebben we een schitterende boottocht gemaakt. Aan en in de rivier stonden, lagen, liepen en zwommen diverse wilde dieren. De krokodillen, bijzondere zwijnen, prachtige vogels, olifanten, buffels en nijlpaarden verschenen in een groot aantal. De boottrip is redelijk lang, maar zeer de moeite waard als je een bierliefhebber bent. Na de mooie ervaringen hebben wij overnacht in de Katara Lodge. Werkelijk een waanzinnige locatie met een ongeëvenaard uitzicht. Deze locatie vergeten we nooit meer. Een waanzinnige ervaring om hier gedurende één nacht te mogen verblijven. De volgende dag stond de safari op het programma. Hoewel dit park minder gevarieerd is dan Murchison Falls, biedt het de mogelijkheid om een groot aantal wilde dieren te ontdekken. Opgejaagde antilopes, olifanten, leeuwen en met een beetje geluk zelfs luipaarden. Wij kozen ervoor om op 30 meter afstand van de leeuwen rustig te lunchen. Een onvergetelijk moment!

  Must-see excursions Powered byTripAdvisor
  • Uganda Balloon Safari
 • Car Ntungamo - Katunguru Road - Bwindi National Park Ruhija Gate
 • Day 11 - 12 Bwindi National Park Ruhija Gate

  Gorilla tracking - Bwindi

  Voor unieke trips geldt vaak: 'ones in a lifetime experience'. Ondanks de ontmoetingen met de neushoorns, leeuwen, olifanten, chimpansees en andere fantastische diersoorten onvergetelijk zijn, geldt dit voor de berggorilla's nog veel sterker. Deze bijzondere dieren leven enkel op deze plaats in de wereld en worden dan ook vol energie beschermt door veel rangers. Door de aanschaf van het dure permit om de gorilla's te ontmoeten, kun je het dorp en de strijd tegen stropers steunen. De tocht is adembenemend. Dat geldt voor de schoonheid van de natuur, maar zeker ook voor het conditionele aspect wat nodig is om de tocht te volbrengen. De wandeling wandeling door het dichtbegroeide woud kan maar liefst tussen 1 en 5 uur duren. Dit bergachtige gebied is schitterend mooi, maar maakt het wandelen zwaar. Na een lange wandeling wijzen de gidsen je op de sporen van de gorilla's. Je bent in de buurt! Hoe zwaar de wandeling ook mag zijn, op het moment dat je de gorilla's ontmoet realiseer je dat dit meer dan de moeite waard is geweest. Je benaderd de enorme gorilla's op slechts 2 meter. De apen zijn zeer vredelievend en tonen hun zachte karakter. Het gemak waar ze takken mee breken verraad hun enorme kracht. Deze ervaring zijn voor maar een enkeling weggelegd! Deze kans krijg je met een beetje geluk maar één keer! Wij hebben overnacht in het Buhoma Community Center. Een prima locatie waar je weinig luxe hoeft te verwachten. Ook het spelen van een wedstrijd pool-biljart in de Oegandese kroeg (op 100 meter van Buhoma Community Center) is een belevenis!

  Must-see excursions Powered byTripAdvisor
  • Mgahinga Gorilla National Park
 • Car Bwindi National Park Ruhija Gate - Lake Mburo National Park Gate
 • Day 13 Lake Mburo National Park Gate

  Lake Mburo National Park

  Het Lake Muro National Park kent minder groot wild. Wel kun je in dit park zebra's, diverse antilopen, apen, reptielen, nijlpaarden en met zeldzaam veel geluk een luipaard. Het dineren aan het meer is een bijzondere ervaring waar je zelfs een beetje spanning aan kan beleven. Tijdens het diner hoor je de nijlpaarden op korte afstand te wachten om uit het water te kunnen komen. Daarnaast kunnen de bavianen die zich in de omgeving bevinden voor de nodige spanning zorgen. We hebben overnacht in een tent in het park. Het comfort was niet hoog, het avontuur daarentegen de moeite waard.

  Must-see excursions Powered byTripAdvisor
  • Lake Mburo National Park
 • Car Lake Mburo National Park Gate - Kampala
 • Day 14 Kampala

  Kampala

  Onderweg naar Kampala kom je voor de laatste keer over de evenaar. Tevens kom je langs schitterende groentekraampjes langs de kant van de weg. Het Oegandese fruit is heerlijk. Naast de bananen zijn passievruchten en mango's voorbeelden van heerlijke vruchten. In Kampala nog even de laatste markten bezoeken, aandenkens kopen, lokale koffiebonen aanschaffen en heerlijke maaltijden eten. De wildernis achtergelaten, maar de Oegandese cultuur kun je in Kampala nog goed ervaren. We hebben opnieuw overnacht in het Red Chilli. Dit keer met heerlijke pizza's.

  Must-see excursions Powered byTripAdvisor
  • Entebbe Wildlife Education Centre
  • Gaddafi National Mosque
  • Kampala Urban Adventures
  • Kasubi Tombs
  • Lubiri Palace
  • Munyonyo Martyrs' Shrine
  • Walter's Kampala Boda Boda City Tours
 • Car Kampala - Entebbe
 • Day 15 Entebbe
  • Entebbe

  Entebbe

  Als voorbereiding op de terugweg hebben wij opnieuw overnacht in het Central Inn. Op deze dag kunnen we met zekerheid spreken van een waanzinnige reis!

  Must-see excursions Powered byTripAdvisor
  • Bike2go Entebbe
  • Entebbe Crafts Village
  • Entebbe Wildlife Education Centre
  • Gaddafi National Mosque
  • Kasubi Tombs
  • Lubiri Palace
  • Munyonyo Martyrs' Shrine
 • Airplane Entebbe - Home